D.V. op 1 mei 2023 gaan de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en de Nederlands Gereformeerde Kerken één kerkverband vormen. De synode/landelijke vergadering noemde eerder 1 maart als beoogde datum van hereniging. Voor het harmoniseren van de pensioenvoorzieningen bleek net iets meer tijd nodig te zijn. Eind mei kwamen alle betrokken partijen tot de conclusie dat het mogelijk is om over een klein jaar samen te gaan, onder voorbehoud van instemming met alle financiële consequenties door de kerken.
De beide kerkgenootschappen zijn al lang op weg naar hereniging. Eind jaren 60 van de vorige eeuw kwam het tot een breuk binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Daaruit ontstonden de latere Nederlands Gereformeerde Kerken. Al in de jaren 70 werd er toenadering tot elkaar gezocht. Sinds een decennium, en op sommige plaatsen al veel langer, zijn de contacten tussen veel plaatselijke kerken uit de twee kerkverbanden steeds intensiever geworden. Zo ontstonden er tientallen samenwerkingsgemeenten. Wat het landelijke kerkverband betreft is in 2017 het besluit genomen om daadwerkelijk tot hereniging te komen, met het voorjaar van 2023 als beoogd herenigingsmoment. Dat is nu dus geconcretiseerd: op 1 mei 2023 gaan de NGK en de GKv samen de Nederlandse Gereformeerde Kerken vormen.
Feestelijk
Het samengaan wordt op alle terreinen heel zorgvuldig voorbereid. Met de nieuwe kerkorde als basis, die naar verwachting dit najaar op de gezamenlijke synode/landelijke vergadering van Zoetermeer zal worden vastgesteld, vindt op 1 mei 2023 de bestuurlijke eenwording plaats. Die mijlpaal zal feestelijk gemarkeerd worden. De eerste synode van het nieuwe kerkverband staat gepland voor het najaar van 2023, omdat er besluitvorming nodig is om per 1 januari 2024 ook administratief tot eenheid te komen. De synode moet daarnaast de budgetten voor de kerkelijke organisatie vanaf 2024 vaststellen. Met ingang van 1 januari 2024 krijgen de plaatselijke kerken dan te maken met de nieuwe belastingtechnische en andere financiële regelingen. Het harmoniseren van de pensioenvoorziening voor predikanten is daar onderdeel van. Er is gekozen voor een gefaseerde aansluiting bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).
Geestelijk
In aanloop naar de eenwording moesten en moeten er veel bestuurlijke besluiten genomen worden. De kerkorde van de nieuwe kerkgemeenschap heeft veel tijd en aandacht gevraagd. Treffend opent die kerkorde echter met de zinsnede: De Nederlandse Gereformeerde Kerken bestaan dankzij Gods genade. Zijn Geest verbindt de kerken in één geloof: het geloof in Christus Jezus, Gods Zoon, als onze Heer.
Aan Hem ook alle eer nu de hereniging steeds meer concreet gestalte krijgt.