Steun Bake4Ukraine

Zoals veel van jullie al wel weten, staan Chris en Eline van der Breggen al een aantal jaar nauw in contact met Andrey en Arenda Vasylenko, een Nederlands/Oekraïens echtpaar werkend en wonend in en rond Kiev.

Ze hebben een zoon met Downsyndroom, wat er toe leidde dat ze zich sterk gingen maken voor kinderen en jeugd met een beperking.

Zo hebben ze Perspectiva 21-3 opgericht en realiseerden een onderwijsprogramma, een bakkerij, en een lunchroom waar deze jongeren de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Wij hebben wat support mogen geven bij het realiseren van de bakkerij en de lunchroom.

Sinds de inval van Rusland in Februari is deze bakkerij samen met een bakkerij-grondstoffenfabriek waar Andrey directeur is, een belangrijke rol gaan spelen in de voedselvoorziening van ziekenhuizen, oudere mensen, en soldaten aan ’t front.

Zo ontstond Bake4Ukraine. De lunchroom kreeg de functie van ontmoetingsplek waar mensen komen voor eten, voor steun, bemoediging, en voor gebed.

Dit filmpje geeft een korte impressie van het werk wat ze doen. het is in het Engels, hopelijk kunnen jullie het volgen.

Arenda houdt via een appgroep een grote groep vrienden en familie in Nederland dagelijks op de hoogte van de situatie daar. Daarin vraagt ze ook veelvuldig of we willen bidden voor concrete situaties en mensen. We krijgen via de app terug dat mensen daar, maar ook soldaten aan het front, echt ervaren dat ze ondersteund worden door deze muur van gebed, een sterk wapen. We hebben daarom met Kees de Groot overleg gehad, en kwamen er op uit dat we ook als gemeente met gebed om hen heen kunnen staan. We hebben afgestemd dat wij met enige regelmaat gebedspunten naar hem zullen doorsturen.

Vorige week vrijdag lag Oekraïne en ook Kiev weer hevig onder vuur. Arenda appte toen dat de emotionele uitputting toeslaat en dat op dat moment niemand van hun team een Bijbels woord had om elkaar te bemoedigen. Ze refereerde aan de strijd die de Israëlieten voerden tegen Amelek, beschreven in Exodus. Zolang Mozes z’n handen geheven hield, waren de Israëlieten aan de winnende hand. Maar toen hij dat niet volhield ondersteunden Aaron en Hur zijn handen. Arenda vroeg aan ons, de appgroep, om hun Aaron en Hur te zijn.

Ook is gebed nodig voor vluchtelingen hier in Nunspeet, elders in Nederland en in Europa. Een aantal mensen uit deze gemeente hebben een actieve rol in de opvang van deze mensen door het zijn van ‘buddy’ of zich op een ander manier inzetten. Mocht je Bake4Ukraine willen volgen, dan kun je ze vinden op de youtube, facebook en instagram.