Botters, Bijbel, Blikken – verslag uitstapje 55+

Donderdag 31 mei met 48 gemeenteleden naar Elburg.

Bij “Aan de Gracht” konden we niet alleen lunchen maar ook rondkijken in de kelder waar “het Atelier” gevestigd is. Nadat iedereen alle kunst bekeken had en een plekje aan tafel gevonden heeft, kregen we uitleg over het buffet wat voor ons klaar stond. Een heerlijke kop soep, lekkere broodjes en een huisgemaakte kroket. (die geserveerd werd door Gerdo de Groot) Iedereen liet het zich goed smaken. Er was voldoende tijd om ook nog bij de steiger rond te kijken en te zien hoe de brouwerij van naam voorzien werd.

Daarna op weg naar de zandsculpturen, een klein stukje rijden naar het oude industrieterrein van Elburg. De entree was nog niet klaar en parkeren kon gewoon naast de loods; maar dan….wat een verrassing: palmbomen, olijfbomen, druivenstokken en grote brokken steen! En als gastvrouw, nog een oude bekende: Erica Bustra. Zij heet ons in het kort, hartelijk welkom en vertelt iets over het ontstaan van dit evenement. Het kleine stadje Elburg en haar geschiedenis, vluchtelingen en botters. Net als de verhaallijn in de bijbel, Adam en Eva weggestuurd uit het paradijs tot aan de komst van Jezus, de komst van het christendom in Nederland en dit allemaal uitgebeeld in zand en bedacht door Aad Peters.
Dan is het tijd om het met eigen ogen te gaan zien, de eerste verrassing is al de botter, die buiten ligt. Zo op het oog een oud verlaten schip maar als je de loopplank op gaat en je een blik in het schip kunt werpen, wordt je getroffen door een groep vluchtelingen, uit zand gemaakt, maar met uitdrukkingen die zo treffend zijn dat je er stil van wordt.

Hierna volgen we Erica naar de eerste hal; deze is nog niet klaar,maar zo krijgen we wel een beeld van hoe de sculpturen opgebouwd worden. Met grote houten bekistingen waar vochtige zand uit het Markermeer wordt aangedrukt. Wanneer het voldoende stevig is, wordt de bovenste bekisting verwijderd en begint de carver, van boven naar beneden werkend, het beeld vorm te geven.

De resultaten zien we in de volgende hallen, Luther, Calvijn, Gandhi en ook Aad Peters levensgroot uitgebeeld, maar ook de rij dieren die de ark van Noach binnengaan, olifanten, levensecht, naast pinguïns, gordeldieren en zelfs een nijlpaard! Weer verder, Jona die onder een boom zit te wachten totdat Ninevé wordt omgekeerd. Zo gaan we het oude testament door en komen in de derde hal terecht, waar het nieuwe testament wordt uitgebeeld. De verzoeking van Jezus in de woestijn, daarna de doop van Jezus en ook Petrus die op het water loopt. Het is teveel om allemaal te noemen en wanneer de tentoonstelling officieel geopend is moet u zeker eens gaan kijken, het is echt de moeite waard!

Na afloop hebben we nog lekker een flesje fris gedronken in de strandtent, die ook in één van de hallen staat opgesteld.


Ik ben nog vergeten te vertellen dat aan het einde van de route het hele lijdensverhaal van Jezus is uitgebeeld, dit is opgesteld in oude pontons, wat een heel bijzonder sfeer geeft.

Volgens Erica is het niet de bedoeling om met deze zandsculpturen te evangeliseren, maar wel om zoveel mogelijk mensen deze beelden te laten zien. De verwachting is dat de beelden zo’n vijf jaar goed blijven en het is nu al de grootste zandsculpturen tentoonstelling ter wereld.

Reacties zijn gesloten.